Xerrada: La Robòtica a Catalunya avui, Josep Amat (CREB-UPC)

Catalunya aglutina a una gran part de les empreses dedicades a l'automatització de processos del sud d’Europa la qual cosa garanteix un important mercat per la robòtica. Això juntament amb el dinamisme de les startups i els sectors dedicats a la investigació i implementació, situen Catalunya en un marc òptim per a la indústria.

Entre les principals tendències que es destaquen dins el sector hi ha l'aparició dels robots col•laboratius que donen peu a la possibilitat d'una automatització col•laborativa dels processos industrials d'una fàbrica; la robòtica mòbil i la capacitat d'incorporar el robot al núvol, integrant-lo dins l'ecosistema de industria 4.0 per a la compartició de coneixement i una efectiva coordinació entre els robots i les persones.

Tot això fa avançar també la Robòtica Social en els camps com la sanitat, els serveis, la llar o el lleure. Cal  dedicar esforços per fer compatible el seu desenvolupament amb els valors ètics de la societat.


Josep Amat: Catedràtic d'Arquitectura i Tecnologia de Computadors de la UPC, actualment professor Emèrit. Ha estat professor convidat al MIT (USA), és membre de l'Institut d'Estudis Catalans i de la Reial Acadèmia de Ciències i Arts de Barcelona.