Setmana de la robòtica social


http://bit.do/eH2oJ
programa en pdf

Organitzem la Setmana de la Robòtica Social. Les activitats previstes són de caràcter divulgatiu, encara que hi haurà alguna activitat de debat científic i tecnològic.

Del 25 de febrer al 1er de març del 2019

Espais: Auditori d'Elisava, CosmoCaixa, Auditori Pompeu Fabra Enginyers Industrials de Catalunya, IAAC (Institut d'Arquitectura Avançada de Catalunya)

La robòtica va introduint-se en el nostre dia a dia amb múltiples aplicacions que ja han traspassat l’àmbit industrial per fer aportacions en els àmbits socials, de gestió intel.ligent de la ciutat i de suport a la dependència. D’aquí que fem la proposta de promoure la divulgació de la robòtica social, és a dir els robots destinats a millorar el benestar de les persones.


Divulgació i ciutat

La setmana de la Robòtica Social té com a objectiu apropar la tecnologia a la ciutadania, de manera que puguem explicar els avenços tecnològics i les seves aplicacions. Algunes d’aquestes aplicacions tenen a veure amb la gestió de la ciutat dins dels programes d’SmartCity.

Espai educatiu i de reflexió ètica

A la setmana de la robòtica fem accions educatives adreçades a escoles i instituts, on volem treballar els aspectes tecnològics i també debat sobre les relacions humanes, els límits ètics de les aplicacions tecnològiques i la robòtica. Els temes que es treballen pretenen aprofundir en el debat i la reflexió a l’entorn de la tecnologia, la ciutat intel.ligent, el benestar i les persones. També hi ha espais de debat cultural, filosòfic i ètic, multigeneracionals a partir dels quals preguntar-nos sobre l’aspecte dels robots hominoides, la reproducció d’esquemes sexistes, i de com la ciència-ficció s’ha avançat, o no, en algunes idees d’aplicacions robòtiques.

Programa

Dilluns 25 de febrer- Elisava 

19h acte inaugural.
19’30h: Xerrada la Robòtica a Catalunya avui, Josep Amat (CREB-UPC)

Dimarts 26 de febrer- CEIC 

18h Exemples de la Robòtica social aplicada,  Alícia Casals(CREB-UPC), Miquel Domènech (UAB)

19’30h Xerrada debat, Robots que sempre ajuden ? Ariel Guersenzvaig (Elisava), Carlos Ferraz (Hemav). La robòtica amb intel.ligència artificial permet monitoritzar xarxes elèctriques o clavegueres, però també és una tecnologia que permet crear armes autònomes.

Dimecres 27 de febrer - CosmoCaixa

17h Xerrada pràctica per a professors i mestres: Recursos i activitats de robòtica per treballar a les aules.  Francesc Rambla (Responsable de bitbot - Secretaria de Telecomunicacions, Ciberseguretat i Societat Digital.), Carles Soler (Fundació Educabot) Marta Peracaula (PECOFIM), Santi Fuentemilla (IAAC) – Experimentació amb materials, eines i robots educatius.

19h La robòtica per a la dependència, aplicacions i objectius. Joan Oliver (Institut Robòtica per la Dependència) + Josep Amat (CREB-UPC)

Dijous 28 de febrer - CosmoCaixa 

18h Diàleg humans i màquines (representació teatralitzada)

19’30h Robots famosos i socials: el debat ètic i social de la robòtica al cinema una realitat cap al futur. Sandra Àlvaro (artista i Doctora en Filosofia), Jordi Ojeda (Especialista en cinema de ciència Ficció)

Divendres 1 de març – IAAC

18h Diàleg humans i màquines (representació teatralitzada)
18’15h La robòtica i la ciutat intel.ligent, Quin paper tindrà la robòtica en la ciutat intel·ligent del futur? Cecilio Angulo (IDAEI-UPC), Isabella Longo (Bit Hàbitat), Mathilde Marengo (IAAC)

19’30h Cloenda: Robots. D'on venim, on som, on anem? Carles Soler (Comissió Indústria 4.0)